آیا آندومتریوز باعث ناباروری می‌شود؟

تاثیر آندومتریوز بر باروری در مطالعه های بالینی زیادی مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه به دست آمده نشان میدهد که حدود 25 تا 50 درصد از زنان نابارور، مبتلا به آندومتریوز هستند. 

آندومتریوز یک اختلال نسبتا شایع در میان زنانی است که در دوران باروری (قبل از یائسگی) قرار دارند. در همین راستا مطالعات و تحقیقات پزشکی زیادی برای آگاهی یافتن از میزان و نحوه اثر گذاری آندومتریوز بر باروری زنان انجام شده و روش های موثری نیز برای درمان ناباروری در افراد مبتلا به آندومتریوز ارائه شده است.

اندومتریوز چگونه بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

آندومتریوز یکی از علل شایع ناباروری زنان است. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که بافت آندومتر در اطراف تخمدان‌ها یا لوله‌های فالوپ کاشته شود، جایی که می‌تواند باعث التهاب و تشکیل بافت زخمی شود. این بافت همچنین ممکن است روی سایر اندام‌های لگن و در برخی موارد خارج از لگن نیز کاشته شود.

در برخی افراد، این بافت آندومتریومی ممکن است در عضله رحم رشد کرده و باعث ایجاد نوع دیگری از آندومتریوز به نام آدنومیوز شود. همچنین مشخص شده است که آندومتریوز می‌تواند سیستم ایمنی را تغییر دهد، محیط هورمونی اطراف تخمک‌ها را دگرگون کند، مانع از لانه‌گزینی جنین شود و کیفیت تخمک‌ها را کاهش دهد.

در بیشتر موارد، بافت آندومتریوز و بافت‌های زخمی همراه با آن می‌توانند با جراحی برداشته شوند، که این امر اغلب بهبود علائم و افزایش توانایی بارداری را به همراه خواهد داشت.

بطور خلاصه تاثیر آندومتریوز بر باروری را میتوانیم به این صورت ذکر کنیم:

  1. ایجاد چسبندگی‌ها: بافت‌های زخمی و چسبندگی ناشی از آندومتریوز می‌توانند مسیر لوله‌های فالوپ را مسدود کنند و مانع از رسیدن تخمک به رحم شوند.
  2. تأثیر بر تخمک‌گذاری: این بیماری ممکن است فرآیند تخمک‌گذاری را مختل کرده و از تخمک‌گذاری مؤثر جلوگیری کند.
  3. التهاب مزمن: التهاب ناشی از آندومتریوز می‌تواند محیط رحم را برای کاشت جنین نامناسب کند.

شدت اندومتریوز در باروری بسیار موثر است. زنان با آندومتریوز خفیف ممکن است توانایی بارداری طبیعی داشته باشند، اما در موارد شدیدتر، شانس باروری کاهش می‌یابد.

شانس بارداری با آندومتریوز چقدر است؟

اندومتریوز می تواند روند باردار شدن را دچار چالش کند. بین 30 تا 50 درصد افراد مبتلا به اندومتریوز ممکن است ناباروری را تجربه کنند. شانس طبیعی باردار شدن در هر ماه برای زنانی که اندومتریوز ندارند تقریباً 10-20٪ است، در حالی که این شانس در افراد مبتلا به اندومتریوز فقط 1-10٪ است.

آیا با اندومتریوز میتوان باردار شد؟

در پاسخ به این سوال میتوانیم بگوییم بله. بسیاری از زنان مبتلا به آندومتریوز می‌توانند باردار شوند، اما این فرآیند ممکن است چالش‌برانگیزتر از حالت عادی باشد. شدت اندومتریوز نقش مهمی در توانایی باروری دارد. در موارد خفیف، احتمال بارداری طبیعی وجود دارد، اما در موارد شدیدتر، وجود بافت‌های زخمی، چسبندگی‌ها و التهاب می‌تواند مسیر لوله‌های فالوپ را مسدود کرده و یا محیط رحم را برای لانه‌گزینی جنین نامناسب کند. با این حال، روش‌های درمانی مختلف مانند جراحی برای برداشتن بافت‌های اندومتریوز، استفاده از داروهای هورمونی و استفاده از روش های لقاح آزمایشگاهی مانند آی وی اف (IVF) می‌توانند شانس بارداری را افزایش دهند. توصیه می‌شود زنان مبتلا به آندومتریوز برای بررسی دقیق وضعیت خود و انتخاب بهترین روش درمانی با پزشک متخصص مشورت کنند.

آیا ناباروری ناشی از آندومتریوز دائمی است؟

خبر خوب این است که بسیاری از زنان مبتلا به آندومتریوز با درمان مناسب می‌توانند باردار شوند. انتخاب روش درمانی مناسب، به شدت بیماری و شرایط فردی بیمار بستگی دارد. همچنین، پیشرفت‌های علمی در حوزه پزشکی به زنان مبتلا کمک کرده تا شانس باروری خود را افزایش دهند. امروزه روش های درمانی پیشرفته در کنار درمان های دارویی تاثیرات چشمگیری را برای درمان نازایی و ناباروری ناشی از آندومتریوز دارند. بنابراین اگر مبتلا به این اختلال هستید برای صاحب فرزند شدن نگران نباشید. مهم ترین کاری که لازم است انجام دهید مراجعه به متخصص انکولوژیست زنان است تا هرچه زودتر تشخیص گذاری دقیق صورت گرفته و پروسه درمان آغاز گردد.

دکتر الهام شیرازی

دکتر الهام صفاریه

دکتر الهام صفاریه متخصص زنان و زایمان، عضو هيات علمي زنان دانشگاه علوم پزشكي سمنان، استاد برتر و پژوهشگر برتر سال ۱۴۰۰ دانشگاه علوم پزشکی سمنان، عضو هییت مدیره بیمارستان سینا سمنان، مدیریت گروه زنان علوم پزشکی سمنان، رییس اسبق دانشکده پزشکی سمنان و… می باشد که در زمینه های مربوط به جراحی زیبایی زنان و درمان انواع سرطان زنان نیز فعالیت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا