دکتر الهام صفاریه
Search
Close this search box.

پولیپ رحم چیست و چگونه درمان می شود؟

اگرچه خونریزی های شدید و غیر طبیعی واژن معمولا مرتبط با وضعیت تخمدان ها است، ولی با اینحال ممکن است نشانه ای از پولیپ رحم نیز باشد. پولیپ رحم، زائده ای است که به طور معمول آسیب چندان خطرناکی به بار نمی آورد. اما می تواند در مورد بارداری و روند آن ایجاد اشکال و اختلال کرده و یا به طور کلی باعث احساس آزار و ناراحتی بیمار شود.

پولیپ رحم چه نشانه هایی دارد؟ چه عواملی باعث ایجاد پولیپ در رحم می شوند؟ پولیپ رحم چگونه درمان می شود؟

پاسخ این سوالات مهم، از منابع معتبر و به روز پزشکی بین المللی و تحت نظر  و بازبینی دکتر الهام صفاریه، متخصص و انکولوژیست زنان در سمنان، گردآوری و تنظیم شده است. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید…

پولیپ رحم، زائده ای است که در داخل رحم تشکیل می شود

پولیپ رحم چیست؟

پولیپ رحم یا پولیپ آندومتر، زائده ای گوشتی و کوچک است که در فضای داخلی رحم ایجاد می شود. به طور متوسط، اندازه ی پولیپ ها کمتر از 1 سانتی متر بوده و ممکن است تعداد پولیپ هایی که در رحم ایجاد می شوند، بیشتر از یک عدد باشد.

پولیپ رحم اگرچه یک اتفاق شایع بین زنان است؛ اما پولیپ ها به ندرت سرطانی هستند. با این وجود مشکلاتی که در اثر پولیپ رحم بوجود می آیند، عبارت اند از:

  • خونریزی های شدید و سنگین
  • درد
  • ناباروری در سنین باروری
  • خونریزی بعد از یائسگی

اگر شما علائمی مثل خونریزی و یا ترشحات غیر طبیعی واژن را دارید، باید مراجعه به متخصص را در اولویت کارهای خود قرار دهید. بررسی و معاینات پزشک به شما کمک میکند که در صورت داشتن پولیپ رحم و یا هر مشکل و بیماری دیگری، هرچه زودتر اقدامات درمانی لازم را آغاز کنید.

علت پولیپ رحم چیست و چه کسانی را گرفتار می کند؟

در واقع هنوز علت چندان قطعی و مشخصی برای پولیپ های رحم، ذکر نشده است؛ با این حال، به احتمال بسیار زیاد سطح بالای هورمون استروژن  در شکل گیری آنها نقش اساسی دارد. چاقی و اضافه وزن نیز، می تواند به عنوان عامل خطر ساز دیگر در نظر گرفته شود؛ زیرا در اینصورت، سلول های چربی بیشتری در بدن وجود دارند که هورمون استروژن ترشح کنند.

سن، عامل دیگری است که درایجاد و رشد پولیپ ها موثر است. پولیپ رحم در بین زنان زیر 20 سال به ندرت اتفاق می افتد و اوج شیوع آن در بین زنان 40 تا 49 ساله است.

بعد از یائسگی، به دلیل کاهش سطح هورمون استروژن، ریسک ابتلا به پولیپ رحم نیز کاهش پیدا می کند. اما در صورتی که فردی داروی تاموکسیفن مصرف کند، ممکن است در معرض خطر این عارضه قرار داشته باشد. بعضی از زنان یائسه که این دارو را مصرف می کنند، به پولیپ رحم مبتلا می شوند.

بعضی از افراد ممکن است پولیپ های متعددی داشته باشند و حتی در برخی موارد این پولیپ ها در امتداد قسمت پایین رحم به رشد خود ادامه داده و تا دهانه رحم نیز پیش می روند.

مهم ترین نشانه های پولیپ رحم

اساسی ترین نشانه پولیپ حم، خونریزی های غیر طبیعی واژن است. علاوه بر این، موارد زیر نیز از علائم پولیپ رحم هستند:

  • لکه بینی یا خونریزی در فاصله بین پریود ها
  • ترشحات غیر طبیعی واژن
  • قاعدگی های شدید و سنگین
  • خونریزی بعد از یائسگی
  • اسپاسم، گرفتگی و درد مشابه با درد قاعدگی

بنابراین، در صورت هرگونه خونریزی یا ترشح غیرطبیعی، خونریزی بعد از یائسگی  و همچنین شدید و دردناک تر شدن قاعدگی ها باید هرچه زودتر برای معاینه و بررسی دقیق به متخصص مراجعه کنید. خصوصا اگر این علائم برای بیشتر از 2 هفته وجود دارند.

لازم به ذکر است که اگرچه این علائم مربوط به پولیپ رحم هستند، اما منطق حکم می کند در خصوص عدم وجود سلول های سرطانی، اطمینان پیدا کنید. زیرا توده های سرطانی نیز ممکن است در ناحیه لگن و زیر شکم باعث احساس درد یا فشار شوند.

پولیپ رحم چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر پزشک متخصص زنان، احتمال دهد که در رحم شما پولیپ وجود دارد، ممکن است با هیستروسکوپی، برای بررسی و تشخیص دقیق تر اقدام کند. هیستروسکوپ یک دوربین کوچک است که وارد رحم شده و امکان مشاهده فضای داخل آن را برای پزشک فراهم می کند. البته سونوگرافی نیز می تواند برای پیدا کردن پولیپ ها به پزشک کمک کند؛ اما در حقیقت ابزار تشخیصی چندان دقیقی نیست و نمیتوان به ان اعتماد کرد. خصوصا اگر بیمار، هنوز در دوران باروری باشد. زیرا ممکن است ضخیم شدن دیواره داخلی رحم، به اشتباه شبیه به پولیپ دیده شود.

در نهایت شاید برای تشخیص دقیق بیماری و علت اختلالاتی که به آنها دچار شده اید، نیاز به انجام مجموعه ای از آزمایشات و تست های مختلف باشید که توصیه می شود به هیچ عنوان آنها را پشت گوش نیندازید. همچنین در مواردی، ممکن است پزشک برای اینکه در عدم ابتلای بیمار خود به سرطان مطمئن شود، دستور تست های غربالگری سرطان را بدهد.

برای درمان پولیپ رحم، باید پولیپ ها برداشته شوند

برای درمان پولیپ رحم چه باید کرد؟

گاهی اوقات، پولیپ های رحم هیچ نشانه از خود بروز نداده اند و به طور اتفاقی در حین انجام بررسی ها و آزمایش های دیگر پیدا شده اند! در این مواقع ممکن است پزشک در وهله اول به بیمار چند نکته مراقبتی را توصیه کند. البته این امر کاملا بستگی به نوع و اندازه پولیپ های شما دارد و به طور کلی همه افرادی که مبتلا به این عارضه هستند، باید درمان لازم را دریافت کنند.

تنها راز درمان پولیپ رحم، برداشتن پولیپ ها است. پولیپ ها بعد از برداشته شدن و تخلیه، مورد آزمایش قرار میگیرند تا سرطانی بودن یا نبودن آنها بررسی شود.

بیشتر از 95 درصد پولیپ های رحم خوش خیم هستند. با این حال در صورتی که بدخیم بودن آن ها تشخیص داده شود، پزشک اقدامات درمانی لازم را برا جلوگیری از گسترش  پیشرفت آن ها آغاز خواهد کرد.

دکتر الهام شیرازی

دکتر الهام صفاریه

دکتر الهام صفاریه متخصص زنان و زایمان، عضو هيات علمي زنان دانشگاه علوم پزشكي سمنان، استاد برتر و پژوهشگر برتر سال ۱۴۰۰ دانشگاه علوم پزشکی سمنان، عضو هییت مدیره بیمارستان سینا سمنان، مدیریت گروه زنان علوم پزشکی سمنان، رییس اسبق دانشکده پزشکی سمنان و… می باشد که در زمینه های مربوط به جراحی زیبایی زنان و درمان انواع سرطان زنان نیز فعالیت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا