دکتر الهام صفاریه
Search
Close this search box.

هیستروسکوپی رحم

هیستروسکوپی رحم یک روش تشخیصی – درمانی است که به پزشک اجازه می دهد تا داخل دهانه رحم و رحم را مشاهده و بررسی کند. برای انجام هیستروسکوپی از یک لوله نازک به نام هیستروسکوپ استفاده می شود که از طریق واژن وارد فضای داخلی رحم میگردد. یک دوربین کوچک روی این لوله قرار دارد. به واسطه ی این دوربین، پزشک می تواند تصاویر دهانه رحم و داخل رحم را با وضوح بالا و در حالت بزرگنمایی روی صفحه مانیتور مشاهده کند. هیستروسکوپی رحم برای تشخیص و درمان علل خونریزی غیرطبیعی، بیماری های رحمی و سایر مشکلات و اختلالات مربوط به رحم قابل انجام است. برای آشنایی بیشتر با کارکرد هیستروسکوپی رحم، نحوه انجام آن برای تشخیص و درمان و عوارض احتمالی، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

هیستروسکوپی رحم

هیستروسکوپی تشخیصی رحم 

هیستروسکوپی تشخیصی برای بررسی و معاینه ایرادات و مشکلات ساختاری رحم که ممکن است باعث خونریزی غیرطبیعی شود، انجام می شود. همچنین ممکن است از هیستروسکوپی برای تایید نتایج سایر آزمایش‌ها مانند سونوگرافی نیز استفاده شود.

جراحی هیستروسکوپی رحم 

جراحی هیستروسکوپی رحم برای درمان یک ناهنجاری یا تخلیه ی یک زائده تشخیص داده شده در رحم صورت می گیرد. البته در بسیاری مواقع ممکن است جراح متخصص زنان وزایمان، هیستروسکوپی تشخیصی و درمانی را همزمان با هم انجام دهد و بدین ترتیب، از انجام جراحی دوم خودداری نماید.

در طول جراحی هیستروسکوپی رحم، جراح از دستگاهی برای از بین بردن و درمان ناهنجاری هایی که باعث خونریزی غیرطبیعی رحم و یا سایر مشکلات شده اند، استفاده می کند.

در روز عمل، بیمار باید مثانه خود را خالی نگه دارد.

لازم است قبل از هیستروسکوپی، برای کمک به حفظ آرامش و عدم احساس درد، بیمار بیهوشی یا مسکن دریافت کند. نوع بیهوشی یا بی حسی، بستگی به این دارد که چه اقداماتی باید انجام شوند و بیمار در چه وضعیت جسمی قرار دارد.

هیستروسکوپ از طریق واژن و دهانه رحم، وارد رحم می شود. سپس جراح با استفاده از یک محلول، فضای داخل رحم را از مخاط و یا خون پاک می کند تا بتواند داخل رحم و لوله های فالوپ را به درستی مشاهده کند.

در نهایت ابزار های جراحی از طریق هیستروسکوپ وارد رحم می شوند تا هر موردی نیاز به تخلیه دارد، مورد جراحی قرار بگیرد.

هیستروسکوپی رحم چه کاربرد هایی دارد؟

هیستروسکوپی عمدتاً برای شناسایی و درمان شرایطی استفاده می شود که باعث خونریزی غیرطبیعی رحم، خونریزی شدید قاعدگی، لکه بینی نامنظم بین قاعدگی و خونریزی پس از یائسگی می شود.

پزشک ممکن است هیستروسکوپی را برای تشخیص و اصلاح مشکلات رحمی زیر انجام دهد:

  • پولیپ ها و فیبروم ها

هیستروسکوپی برای یافتن و حذف این ناهنجاری های ساختاری رحم استفاده می شود. برداشتن پولیپ با جراحی، پولیپکتومی هیستروسکوپی نامیده می شود. برداشتن فیبروم با جراحی، میومکتومی هیستروسکوپی نامیده می شود.

  • چسبندگی

چسبندگی رحم نوارهایی از بافت اسکار است که می تواند در رحم ایجاد شود و ممکن است منجر به تغییر در جریان قاعدگی و ناباروری شود. هیستروسکوپی می تواند به پزشک کمک کند تا چسبندگی ها را پیدا کرده و از بین ببرد.

  • سپتوم

هیستروسکوپی می تواند برای تعیین اینکه آیا بیمار سپتوم رحم دارد یا خیر، مورد استفاده قرار بگیرد. سپتوم رحم یک ناهنجاری (نقص) رحم است که از بدو تولد وجود دارد.

موارد زیر نیز، از جمله کارکردهای تشخیصی هیستروسکوپی می باشند:

  • تشخیص علت سقط های مکرر یا مشکلات باروری 
  • تشخیص محل جایگذاری دستگاه IUD
  • تشخیص و برداشتن بافت جفت پس از تولد

هیستروسکوپی چه زمانی باید انجام شود؟

اگر قاعدگی‌های شما منظم باشد، جراح احتمالاً برنامه‌ ریزی هیستروسکوپی را برای هفته اول پس از توقف خونریزی توصیه می‌کند. این زمان بندی، به این دلیل است که بهترین موقعیت برای امکان مشاهده داخل رحم، فراهم باشد.

اگر سیکل های قاعدگی نامنظم دارید، ممکن است لازم باشد با جراح خود هماهنگ باشید تا بهترین زمان را برای هیستروسکوپی پیدا کنید.در صورتی که بیمار، در دوران یائسگی (پسا قاعدگی) باشد، هر زمانی می توان هیستروسکوپی را انجام داد.

عوارض هیستروسکوپی رحم 

هیستروسکوپی به طور کلی یک روش بی خطر در نظر گرفته می شود. با این حال، مانند هر جراحی دیگری، ممکن است عوارضی برای بیمار رخ دهد. 

موارد زیر، عوارضی هستند که ممکن است بعد از انجام هیستروسکوپی رحم برای بیمار بوجود آیند:

  • عفونت
  • خونریزی شدید.
  • اسکار داخل رحمی.
  • واکنش به بیهوشی.
  • صدمه به دهانه رحم، رحم، روده یا مثانه.
  • واکنش به ماده ای که برای بزرگ کردن فضای داخل رحم استفاده می شود.

لازم به ذکر است که چنانچه هر اقدام جراحی را توسط جراح و متخصص حاذق و باتجربه انجام دهید، نیازی نیست درباره بروز خطرات و عوارض جانبی، نگران باشید.

دکتر الهام شیرازی

دکتر الهام صفاریه

دکتر الهام صفاریه متخصص زنان و زایمان، عضو هيات علمي زنان دانشگاه علوم پزشكي سمنان، استاد برتر و پژوهشگر برتر سال ۱۴۰۰ دانشگاه علوم پزشکی سمنان، عضو هییت مدیره بیمارستان سینا سمنان، مدیریت گروه زنان علوم پزشکی سمنان، رییس اسبق دانشکده پزشکی سمنان و… می باشد که در زمینه های مربوط به جراحی زیبایی زنان و درمان انواع سرطان زنان نیز فعالیت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا