دکتر الهام صفاریه
Search
Close this search box.

تبخال تناسلی چیست؟

تبخال تناسلی یک بیماری ناشی از عفونت ویروسی است که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. ویروس هرپس سیمپلکس (Hsv) که به عنوان عامل این بیماری شناخته می شود میتواند به زندگی مخفیانه خود در بدن ادامه دهد. میزان شیوع و ابتلا به این ویروس در سراسر دنیا آمار غیر منتظره و شوکه کننده ای دارد؛ که موجب می شود آگاهی داشتن نسبت به روش های انتقال، علائم و نحوه پیشگیری از آلوده شدن به ویروس هرپس، اهمیت بالایی پیدا کند. در این مقاله همه اطلاعات مهم و ضروری که لازم است درباره تبخال تناسلی و ویروس HSV بدانید را آورده ایم.
در پایان می توانید سوالات خود را در بخش دیدگاه ها برای ما ارسال کنید تا توسط سرکار خانم دکتر الهام صفاریه، جراح متخصص آنکولوژی زنان به آنها پاسخ داده شود…

علت ابتلا به تبخال تناسلی چیست؟

علت ابتلا به تبخال تناسلی، آلوده شدن به ویروس هرپس است که بواسطه تماس پوستی و داشتن رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فردی که این بیماری را دارد، منتقل می شود.

ویروس هرپس سیمپلکس می‌تواند در بدن زنده بدون ایجاد علائم زندگی کند. پس از عفونت اولیه، ویروس وارد ریشه‌های عصبی می‌شود و به گانگلیون عصبی حسی یا نقاط اتصالی که عصب‌ها از بخش‌های مختلف بدن به هم متصل می‌شوند، پخش می‌شود. برای منطقه تناسلی، گانگلیون‌ها در نزدیکی نخاع در پشت قسمت پایین کمر قرار دارند. برای هرپس دهانی (زخم‌های سرد)، گانگلیون‌ها در پشت استخوان گونه قرار دارند.

انواع ویروس تبخال تناسلی

دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد: HSV-1 و HSV-2

HSV-1 به طور معمول علت هرپس دهانی یا زخم‌های سرد می‌شود. این ویروس می‌تواند در دوران کودکی اولیه به عنوان عفونت مجرای تنفسی بالایی ظاهر شود. HSV-2 عامل اکثر موارد هرپس تناسلی است. با این حال، امکان وقوع هرپس تناسلی ناشی از HSV-1 و هرپس دهانی ناشی از HSV-2 نیز وجود دارد.

به طور معمول، تنها از طریق معاینه بالینی نمی توان این دو را از هم تشخیص داد؛ اما تفاوت‌هایی بین دو ویروس وجود دارد. به عنوان مثال، هرپس تناسلی ناشی از HSV-2 احتمال تکرار بیشتری دارد. این تشخیص می‌تواند در تعیین برنامه درمانی مفید باشد.

تبخال تناسلی چقدر شایع است؟

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، حدود 40 تا 50 میلیون نفر از بزرگسالان در ایالات متحده دچار تبخال تناسلی هستند. عفونت HSV II در زنان و افرادی که بیش از پنج شریک جنسی داشته‌اند، رایج‌تر است. اغلب افراد مبتلا به HSV II از وجود بیماری خود آگاه نیستند، زیرا معمولا بدون علامت است.

نشانه ها و علائم تبخال تناسلی

هر چند برخی از افراد مبتلا به تبخال تناسلی هیچگونه علامتی ندارند، اما افراد دیگر ممکن است در عرض چند هفته از زمان عفونت، علائمی را تجربه کنند.

بیشتر افراد یک گروه یا خوشه‌ای از زخم‌ یا تاول را مشاهده می‌کنند. این زخم‌ها سوزش دارند و ممکن است دردناک نیز باشند. آنها ممکن است در ناحیه باسن، مقعد یا ران، در زنان در نواحی بیرونی آلت تناسلی یا واژن و در مردان در قسمت آلت تناسلی یا کیسه بیضه ظاهر شوند.

بسیاری از بیماران قبل از ظاهر شدن زخم‌ها، تحریکات پوستی را در محلی که بعدا زخم ها ظاهر میشود، تجربه می کنند.  مثل سوزش یا خارش در ناحیه تناسلی هنگام ادرار کردن.

به طور کلی، موارد زیر از شایع ترین علائم تبخال تناسلی است:

  • تاول های ریز و متعدد به رنگ قرمز یا سفید در ناحیه تناسلی
  • زخم‌ و التهابات خوشه ای در ناحیه تناسلی، دهان یا لبها – معمولا زخم ها در اثر پارگی تاول ها ایجاد می شوند که همراه با سوزش یا درد هستند.
  • تب، سردرد یا درد مفاصل
  • مشکل در ادرار کردن

علائم تبخال تناسلی اغلب رفته رفته برطرف می‌شوند و به صورت تکراری بازمی‌گردند. برای بیشتر افراد، اولین بروز علائم ممکن است دو تا سه هفته طول بکشد. بروزهای بعدی عموماً کمتر شدید و مدت زمان کمتری دارند. با این حال واکنش های بدن افراد نسبت به این ویروس، باهم تفاوت دارد. 

تحریک‌کننده‌های زیر ممکن است باعث افزایش احتمال عود علائم شوند:

  • عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی
  • دوره‌های قاعدگی
  • استرس

تبخال تناسلی تکراری در سال اول پس از عفونت اولیه بیشتر است و با گذر زمان کاهش می‌یابد.

در بسیاری از موارد، داروهای ضد هرپس می‌توانند به بیماران کمک کنند. در همین راستا، هنگامی که فردی علائمی از عود علائم را مشاهده می کند می‌کند، میتواند با شروع مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، علائم را کنترل کرده و کاهش دهد.

آیا همه افراد مبتلا به تبخال تناسلی دچار زخم و التهاب میشوند؟

بیشتر افراد مبتلا به تبخال تناسلی زخم ندارند. بسیاری از افراد نمی‌فهمند که دچار تبخال تناسلی هستند تا زمانی که آزمایش خون نشان دهد که آنتی‌بادی‌ به ویروس هرپس دارند.

تبخال تناسلی چگونه منتقل می‌شود؟

وقتی که فردی مبتلا دارای تبخال، التهاب و زخم های باز روی سطح بدن باشد، از طریق تماس مستقیم پوست با فردی دیگر، میتواند تبخال تناسلی را انتقال دهد. حتی در صورتی که هیچ علامتی وجود نداشته باشد، با برقراری هرگونه رابطه جنسی، بیماری منتقل خواهد شد. گاهی اوقات مصرف داروهای ضد ویروس می‌تواند در کاهش خطر انتقال تبخال تناسلی به شرکای جنسی فرد، موثر واقع شود. 

اگر نسبت به وجود این ویروس در  بدن خود مطلع هستید، موارد زیر را رعایت کنید:

  • شریک جنسی خود را در جریان این موضوع قرار دهید.
  • هر بار که رابطه جنسی دارید از کاندوم استفاده کنید.
  • از داشتن رابطه جنسی خودداری کنید هنگامی که علائم دارید.
  • از انجام سکس دهانی خودداری کنید اگر تاول یا زخم‌های بازی روی لب ها و دهان خود دارید.

درمان تبخال تناسلی

تقریبا می توان گفت هیچ درمان قطعی و کاملی برای تبخال تناسلی وجود ندارد. در بیشتر مواقع علائم به خودی خود برطرف می شوند، اما همچنان احتمال عود دوباره تبخال ها وجود دارد. 

درمان تبخال تناسلی که برای اولین بار علائم آن را مشاهده کرده اید می تواند شامل گزینه های زیر باشد:

  • داروی ضد ویروس برای جلوگیری از بدتر شدن علائم – که باید مصرف آن را ظرف 5 روز پس از ظهور علائم شروع کنید.
  • کرم یا پماد های موضعی 

کمک گرفتن از این راهکارهای درمانی، باعث می شود تا درد و تحریکات شما التیام پیدا کرده و نوبت های عود علائم، کمتر شود. در صورتی که مشکوک به ابتلا به تبخال تناسلی هستید حتما به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده تا بعد از تشخیص دقیق، اگر به این عفونت آلوده شده اید، داروهای موثر را دریافت نماید

درمان در صورت بازگشت تبخال ها:

اگر به محض ظاهر شدن علائم شروع به مصرف داروی آنتی ویروس کنید، طی یک تا دو روز علائم برطرف می شوند.

اما به طور کلی عود علائم، خود به خود برطرف میشود. بنابراین ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. ضمن اینکه بازگشت های تبخال تناسلی، معمولاً خفیف تر از اولین بار است.

در بسیاری از افراد مبتلا رفته رفته از دفعات بازگشت و شدت آن کم می شود تا جایی که کاملا متوقف گردد.

برخی از افرادی که بیش از 6 بار در یک سال دچار عود علائم می شوند، ممکن است مصرف داروهای ضد ویروس به مدت 6 تا 12 ماه برای آنها تجویز شود.

دکتر الهام شیرازی

دکتر الهام صفاریه

دکتر الهام صفاریه متخصص زنان و زایمان، عضو هيات علمي زنان دانشگاه علوم پزشكي سمنان، استاد برتر و پژوهشگر برتر سال ۱۴۰۰ دانشگاه علوم پزشکی سمنان، عضو هییت مدیره بیمارستان سینا سمنان، مدیریت گروه زنان علوم پزشکی سمنان، رییس اسبق دانشکده پزشکی سمنان و… می باشد که در زمینه های مربوط به جراحی زیبایی زنان و درمان انواع سرطان زنان نیز فعالیت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا